Algemene tips voor vakantie en reizen voor senioren

Laatst bijgewerkt: 27 maart 2023

Op vakantie gaan is iets waar veel mensen maandenlang naar uit kunnen kijken. Wanneer je wat ouder bent, krijg je de mogelijkheid om vaker op vakantie te gaan. Veel senioren vinden het dan ook heerlijk om een paar keer per jaar hun spullen te pakken en eropuit te trekken. Toch is het algemeen bekend dat een reis een goede voorbereiding vergt en dat er redelijk wat dingen zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Niet voor niets denken wij dan ook dat een artikel met algemene tips voor vakantie en reizen, of de wellicht camping en kampeer tips voor senioren goed van pas kan komen.

Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je de kans op een zorgeloze vakantie zo groot mogelijk wil maken. Veel van deze dingen hebben betrekking op de voorbereiding, maar ook tijdens de vakantie zul je wat dingen in het achterhoofd moeten houden. Hieronder gaan we wat dieper in op de voorbereidingen, activiteiten, gezondheid, ontspanning en eventuele groepsreizen.

Tref de juiste voorbereidingen

Net als bij veel andere dingen is een goede voorbereiding op een reis of vakantie belangrijk. Zo zul je de juiste reisverzekering af moeten sluiten, rekening moeten houden met het reizen zelf en dingen moeten voorbereiden voor tijdens je verblijf.

Sluit een reisverzekering af

Veel mensen weten dat een reisverzekering niet verplicht is. Je mag helemaal zelf bepalen of je er een afsluit of niet. Toch raden we je zeker aan om dit te doen. Het allergrootste voordeel van een reisverzekering is dat je hulp wordt geboden bij eventuele noodsituaties tijdens je vakantie. Bij deze noodsituaties kun je bijvoorbeeld denken aan het eerder naar huis gaan of aan het langer verblijven op de reisbestemming door ziekte, een ongeluk of overlijden. Met een reisverzekering worden de zorgen van enorm hoge kosten in ieder geval vast voor je weggehaald.

blank

Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering, maar ook per vakantie kun je er een afsluiten. Probeer goed te kijken naar wat het voordeligst is. Ga je één keer per jaar op een korte vakantie? Dan kun je waarschijnlijk het best een losse reisverzekering afsluiten. Reis je meerdere keren per jaar? Dan is de kans groot dat een doorlopende reisverzekering voor jou voordeliger is.

Bereid je goed voor op het reizen zelf

Er zijn verschillende manieren om te reizen. Je kunt onder andere met de boot, het vliegtuig, de auto, de bus of met de trein. Sommige reizen zijn kort en andere zijn lang, maar het is altijd fijn als je de reis zo comfortabel mogelijk door kunt brengen. Denk dan ook van tevoren na wat je fijn vindt om aan te hebben tijdens de reis. Je hoeft er in het vliegtuig of in de bus echt niet tiptop uit te zien, dus laat die oncomfortabele jurk lekker in je koffer en doe bijvoorbeeld een comfortabele broek en trui aan.

Denk ook aan het eten en drinken dat je eventueel nodig hebt tijdens de reis. In een vliegtuig kun je vaak nog eten bestellen, maar wanneer je zelf rijdt is dit niet het geval. Wil je graag tussendoor stoppen bij tankstations of smeer je liever je eigen broodjes? Denk hier van tevoren goed over na en tref de juiste voorbereidingen.

Bereid je goed voor op het verblijf

Ook tijdens het verblijf is het handig als je je goed hebt voorbereid. Waarschijnlijk spreken deze tips voor zich, maar het kan toch waardevol zijn om ze nog eens extra te benoemen. Neem bijvoorbeeld de juiste kleding mee. Ga je naar een warm land? Dan kun je het best zomerkleding meenemen. Dit geldt niet voor koude landen, want dan heb je meer aan een dikke winterjas en een sjaal. Neem ook de juiste zonnebrand mee naar een zonnig land en vergeet je zonnebril niet. Door van tevoren een lijstje te maken met alle benodigdheden en deze tijdens het inpakken bij te houden, is de kans een stuk kleiner dat je iets vergeet.

Vliegvakantie voor Senioren
Vliegvakantie voor Senioren

Doe voordat je op vakantie gaat wat onderzoek naar de mogelijkheden

Het is niet handig als je tijdens je vakantie nog onderzoek moet gaan doen naar de mogelijke activiteiten. Wanneer je dit doet loop je het risico dat je niet alle dingen kunt doen die je graag had willen doen. Voor sommige activiteiten heb je namelijk kaartjes nodig en ook niet alles is altijd open. Probeer voordat je op reis gaat vast online wat dingen op te zoeken die je graag zou willen doen op vakantie. Moet je ergens een kaartje voor kopen? Dan weet je dat en kun je hier rekening mee houden. Misschien vind je het zelfs fijn om alvast een planning te maken, zodat je hier op vakantie niet meer over na hoeft te denken.

Besteed voldoende aandacht aan je gezondheid

Op vakantie zijn veel dingen net even wat anders dan thuis. Zo schijnt de zon soms net wat harder en heb je ook niet altijd de mogelijkheid om medicatie aan te schaffen. Bedenk dan ook bij het inpakken van je spullen welke zonnebrand je nodig hebt. Verbrand je snel bij een felle zon? Ga dan voor een zonnebrand met een wat hogere SPF. Gebruik je medicijnen? Zorg er dan voor dat je deze voldoende hebt voor tijdens de hele vakantie. Je kunt in het buitenland namelijk niet zomaar aan alle medicatie komen.

Geniet van de rust en besteed tijd aan ontspanning

Ook al zijn veel senioren al gepensioneerd, het dagelijks leven kan nog steeds redelijk wat stress en prikkels met zich meebrengen. Gebruik de vakantie dan ook echt als ontspanning en doe het lekker rustig aan. Uiteraard kun je actieve dingen doen, maar vergeet ook niet om lekker op het terras te gaan zitten, met je handdoek aan het strand te gaan liggen en/of lekker te gaan eten. Wanneer je dit niet doet heb je hier na de vakantie misschien wel spijt van.

blank

Overweeg een groepsreis

Een groepsreis is niet voor iedereen, maar voor veel senioren kan het een hele leuke optie zijn. Tijdens een groepsreis hoef je bijna niets te regelen en worden verschillende activiteiten voor je ingepland. Daarnaast ben je in gezelschap van veel andere senioren, wat natuurlijk heel gezellig kan zijn. Dit maakt groepsreizen ook extra geschikt voor alleenstaande senioren. Er zijn veel verschillende soorten groepsreizen, zodat jij er een uit kunt kiezen die zo goed mogelijk bij jou past. Het kan je een heleboel zorgen en geregel schelen en misschien brengt het wel één of meerdere nieuwe vriendschappen met zich mee.

Inspiratie voor reisbestemmingen

Je kunt wel allerlei voorbereidingen treffen, maar eerst zul je moeten bepalen waar je naartoe gaat. Niet elke bestemming is populair bij senioren, dus het kan handig zijn om op de bestemmingen te focussen die dit wél zijn. Hieronder hebben we vijf bestemmingen uitgelicht die zeker het overwegen waard zijn.

Gran Canaria

Veel senioren vinden het heerlijk om op vakantie te gaan naar de Spaanse eilanden. Eén van deze eilanden is Gran Canaria. Dit kleine en charmante eiland brengt een hoop cultuur met zich mee. Wanneer je hiervan houdt raden we je zeker aan een bezoek te brengen aan de hoofdstad van het eiland, Las Palmas. Hier zijn een heleboel bezienswaardigheden te vinden en ook voor een lekker hapje en drankje kun je hier terecht.

Florence

Ook Florence is een geliefde reisbestemming bij senioren. Het is niet voor niets een UNESCO-werelderfgoed stad. Wanneer je van kunst en cultuur houdt zul je je in deze Italiaanse stad zeker vermaken. Je kunt er veel te weten komen over de geschiedenis en ook is er een hele bijzondere kerk te vinden, namelijk de ‘Cattedrale di Santa Maria del Fiore’. Je kunt genieten van de prachtige architectuur, veel leren over de historie en genieten van het heerlijke Italiaanse eten. Lees meer over vakantie in Toscane

Bilbao

Bilbao is als reisbestemming geschikt voor heel veel verschillende mensen. Of je nu houdt van eten, het leuk vindt om te shoppen of graag geniet van mooie architectuur; Bilbao zal je niet teleurstellen. Het Guggenheim museum is erg populair en het is dan ook zeker een goed idee om deze eens te bezoeken.

Zuid-Frankrijk

Geniet je nu echt graag van de natuur en vind je het heerlijk om prachtige natuurgebieden te bezoeken? Dan raden wij je Zuid-Frankrijk aan. Natuurgebieden als de Camargue en de Gorges du Verdon zijn zeker het bezoeken waard. Wat is nou een betere manier om te ontspannen dan de natuur te bezoeken? Dit is echter niet het enige wat Zuid-Frankrijk een leuke reisbestemming maakt, want ook het grote aanbod aan badplaatsen en stranden maakt het een perfecte locatie om helemaal te ontspannen.

Zuid-Afrika

Wil je nu écht uitpakken en eens een hele andere kant van de wereld zien? Dan is Zuid-Afrika een fantastische optie. In dit land worden cultuur, een prachtige natuur en bijzondere dieren samen aangeboden. Je vindt er dieren en planten die je misschien nog nooit in het echt hebt gezien. Ook kun je kennismaken met verschillende nationaliteiten en een kijkje nemen in een totaal andere levensstijl dan dat jij gewend bent.

Plaats een reactie

Beoordeling*