Tips en informatie over campings en kamperen

Laatst bijgewerkt: 27 maart 2023

Veel mensen vinden het heerlijk om op vakantie te gaan. Als het aankomt op verblijfplaatsen zijn er veel verschillende opties. Zo kun je naar een hotel, een vakantiepark of ergens een huisje huren. Wat ook heel leuk kan zijn, is kamperen. Het creëren van je eigen plekje op één van de vele campings die er zijn, vinden veel mensen ontzettend leuk om te doen. Toch is het altijd fijn om gebruik te kunnen maken van wat tips en informatie over zowel campings als over kamperen, zéker wanneer je dit voor de eerste keer gaat doen. Wij hebben dan ook met veel plezier wat tips en informatie voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de voor- en nadelen van kamperen?

Er zitten zowel voor- als nadelen aan kamperen. Het is wel belangrijk om te vermelden dat dit type vakantiebestemming bij je moet passen. Sommige mensen vinden het namelijk niet erg om geen eigen douche te hebben, terwijl dit voor anderen een absolute must is. Houdt er dan ook rekening mee dat de volgende voor- en nadelen voor iedereen waarschijnlijk net wat anders zijn, aangezien niet alle mensen overal evenveel waarde aan hechten.

blank

De voordelen van kamperen

blank

Uiteraard brengt kamperen een aantal voordelen met zich mee. Zo heb je bijvoorbeeld lekker veel vrijheid. Voor veel campings hoef je vaak niet te reserveren, mits je niet de drukte opzoekt. Ook kun je soms zelf bepalen hoelang je blijft, wat natuurlijk heel fijn kan zijn als je niet gebonden zit aan werk of school. Daarnaast gaat de vakantie veel trager wanneer je deze op een camping spendeert. Veel faciliteiten liggen namelijk niet naast je tent, waardoor je soms een stukje moet lopen om naar de wc te kunnen of te kunnen douchen. Dit sluit mooi aan bij de relaxte sfeer die een vakantie vaak met zich meebrengt, aangezien je echt overal even de tijd voor kunt nemen. Verder is de camping een plek waar je nieuwe sociale contacten op kunt doen. Je zit vaak dichtbij andere kampeerders en hierdoor is het gemakkelijk om eens een praatje te maken en andere mensen te leren kennen. Als laatste is kamperen een hele goedkope optie, wat veel mensen een aangenaam voordeel vinden.

De nadelen van kamperen

Naast voordelen zitten er ook nadelen aan kamperen. Zo ben je bijvoorbeeld afhankelijk van de temperatuur. Het heel koud zijn, waardoor je zeker een goede slaapzak mee moet nemen en je matras zo goed mogelijk moet isoleren. Daarnaast kan het natuurlijk ook erg warm zijn, waardoor je geluk moet hebben dat je tent in de schaduw staat. Je zou ook iets mee kunnen nemen waarmee je de tent af kunt schermen. Dit zijn echter niet de enige weersomstandigheden waar je afhankelijk van bent. Zo kan het ook de hele dag regenen. Wanneer dat het geval is kun je vaak niet zo veel ondernemen en zit er niet heel veel anders op dan de hele dag in een tent door te brengen. Sommige mensen vinden het niet erg om door de regen te wandelen, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Een ander nadeel is het feit dat je weinig privacy hebt. Je deelt het sanitair met andere mensen en iedereen die zich bij je in de buurt bevindt kan je horen en zien. Ook moet je rekening houden met weinig ruimte. Natuurlijk is het heerlijk om de dag buiten te besteden, maar wanneer het hard regent en je binnen moet zitten, is er vaak niet veel ruimte waar je gebruik van kunt maken. Verder is het soms een heel gedoe om een tent op te zetten. Ervaren kampeerders hebben dit zo gedaan, maar wanneer je dit voor de eerste keer doet, kan het een echte puzzel zijn

Als laatste heb je op de camping te maken met insecten. Veel mensen kunnen hier prima mee overweg, maar sommigen vinden dit een groot probleem. Wanneer je gaat kamperen is de kans groot dat je spinnen, muggen, mieren, rupsen en nog veel meer andere kleine diertjes tegen gaat komen. Dit is dan voor sommige mensen ook iets om rekening mee te houden.

blank

Hoe bereid je je goed voor op het kamperen?

Wanneer je gaat kamperen is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Niet alleen kun je met een goede voorbereiding voorkomen dat je in de problemen raakt, het kan je kampeervakantie ook nog eens een stuk aangenamer maken. We zullen dan ook aan de hand van een aantal stappen wat dieper ingaan op een voorbereiding op een kampeervakantie.

Bedenk van tevoren wat je wil gaan doen

Sommige mensen vinden het niet erg om de hele vakantie op de camping door te brengen, maar veel kampeerders vinden het toch leuker om wat activiteiten te doen. Probeer van tevoren alvast op zoek te gaan naar mogelijke activiteiten en kijk of je voor sommige dingen kaartjes nodig hebt of moet reserveren. Op die manier voorkom je dat je nergens binnenkomt of dat je ter plekke niet weet wat je kunt gaan doen.

blank

Controleer je reisverzekering

Je wilt op vakantie natuurlijk niet voor verassingen komen te staan. Gaat de auto bijvoorbeeld stuk? Dan is het handig als de reisverzekering nog geldig is. Controleer dit dan ook goed vóórdat je op vakantie gaat.

Controleer de gastank

Wanneer je wil koken op de camping is het belangrijk dat je een gastank meeneemt. Het is uiteraard niet handig als je op de camping ineens met een lege gasfles staat. Controleer dan ook niet alleen de reisverzekering, maar ook de gastank van tevoren. Wanneer je erachter wil komen hoe vol de gastank nog zit, kun je dit doen op verschillende manieren. Allereerst zijn er speciale levelcheck-apparaatjes waarmee je dit kunt doen. Je kunt er ook voor kiezen om de gasfles te wegen. In de kraag of op de bodem van een gasfles staat wat het volle gewicht van een fles is en wat een lege fles weegt. Dit laatste wordt ook wel het tarra gewicht genoemd. Het enige wat je dan hoeft te doen is de gasfles te wegen en het gewicht van een lege gastfles, oftewel het tarra gewicht, ervanaf te halen. Op die manier kun je er ook achter komen hoeveel gas er nog in een gastank zit.

Zet de tent of vouwwagen van tevoren alvast een keer op

Het is niet fijn als je met een kapotte tent of met een kapotte vouwwagen op de camping staat. Het is dan ook zeker geen slecht idee om van tevoren alvast een keer de tent of de vouwwagen op te zetten. Zo kun je deze controleren op eventuele beschadigingen en deze repareren voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat.

Hoe vind jij de beste campings?

blank

Het aanbod aan campings is enorm. Het kan soms dan ook moeilijk zijn om de camping te vinden die het best bij jou past. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om deze keuze wat makkelijker te maken. Allereerst is het handig om eens bij vrienden en familie na te vragen of zij nog een aanrader hebben. Misschien zijn zij wel ooit op een camping verbleven die ze fantastisch vonden waar jij ook naartoe zou kunnen gaan. Je kunt ook boeken en/of tijdschriften raadplegen. Ga eens op zoek naar gidsen, kampeerboeken en/of -tijdschriften waarin tips staan over leuke campings.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van Google Maps en TripAdvisor. Via deze platformen kun je onder andere inspiratie opdoen en op zoek gaan naar activiteiten die je kunt ondernemen. Als laatste kan het waardevol zijn om eerst het land te bepalen waar je naartoe wil. Blijf je in Nederland of ga je naar Frankrijk of Spanje? Wanneer je eerst het land kiest kun je een stuk gerichter op zoek gaan naar een camping.

Tips voor tijdens het kamperen

Heb je nou een geschikte camping gevonden en ben je er helemaal klaar voor om op kampeervakantie te gaan? Dan is het altijd handig om ook op vakantie gebruik te maken van wat tips. Allereerst is het slim om op de hoogte te zijn van zowel de voorschriften als van de regels van de camping. Zo voorkom je dat je dingen doet die niet de bedoeling zijn. Verder is het verstandig om oordopjes mee te nemen. Zoals we al eerder hebben besproken, heb je over het algemeen weinig privacy op een camping en kun je anderen dus vaak goed horen. Vooral ’s nachts kan dit vervelend zijn, waardoor oordopjes goed van pas kunnen komen. Zorg er ook voor dat je beschikking hebt over een aantal spelletjes. Wanneer het regent kan dit bijvoorbeeld erg handig zijn. Zo kun je lekker binnen schuilen en de tijd doorbrengen met het spelen van een spel. Ook voor ’s avonds is dit vaak een gezellige activiteit.

blank

Al met al kan kamperen ontzettend leuk zijn. Voor veel mensen is de vrijheid van kamperen een enorm voordeel. Ook de rust die het met zich meebrengt is soms heel fijn. Verdiep je van tevoren in de mogelijkheden en zorg voor een goede voorbereiding.  Op die manier zorg jij ervoor dat de kans groot is dat jouw kampeervakantie slaagt.

Plaats een reactie

Beoordeling*