Aanschaf hulp bij smartphone, tablet en/of computer

Laatst bijgewerkt: 28 mei 2022

Tegenwoordig kan je niet meer zonder een smartphone of computer. Bijna alles gebeurt nu online, van het beheren van je geldzaken tot aan het lezen van het laatste nieuws. Echter kunnen veel apparaten, zoals een smartphone, tablet of computer redelijk prijzig zijn. Het zijn geen producten waarbij je een impulsaankoop moet doen.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een nieuwe smartphone, tablet en/of computer. Maar wat zijn deze dingen en waar moet je op letten? Wij gaan hier graag wat dieper op in en geven je tips voor de aanschaf van een smartphone, tablet en/of computer voor senioren.

Tips bij de aanschaf van een smartphone, tablet en/of computer

Een smartphone, tablet en/of computer koop je vaak voor een langere periode. Het is dus belangrijk dat je blij bent met de aanschaf en dat je er lang plezier van hebt. Neem dan ook gerust even de tijd voor de keuze. Ga eens op zoek naar de verschillende opties en kijk of ze aan jouw eisen voldoen. Hieronder zijn een aantal dingen te vinden waar je rekening mee kunt houden. Dit kun je eventueel gebruiken als een leidraad bij de aanschaf van een geschikte smartphone, tablet en/of computer.

Bedenk van tevoren waar je het apparaat voor wil gaan gebruiken

Je zult je verbazen over alle verschillende mogelijkheden die er zijn. Pas op, want voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Jouw zoektocht naar het meest geschikte apparaat kun je het beste beginnen met een duidelijk doel. Waar wil je het voor gaan gebruiken? Welke functies moet het apparaat bevatten en welke mogelijkheden moet het je bieden?

Wanneer je een smartphone, tablet of computer wil gebruiken voor online daten, moet hij bijvoorbeeld met Wifi kunnen worden verbonden en/of op het internet kunnen worden aangesloten. Daarnaast is het handig als je er apps op kunt downloaden. Veel datingplatformen bieden tegenwoordig hun diensten in app-vorm aan en als je hier gebruik van wil maken, zul je apps moeten kunnen downloaden. Als laatste kan het waardevol zijn als het apparaat een camerafunctie heeft. Op die manier kun je aan jouw datingprofiel ook foto’s toevoegen, waardoor het datingavontuur een stuk persoonlijker wordt gemaakt.

Toch is het online daten voor senioren vaak niet het enige doel van een smartphone, tablet of computer. Misschien wil je ook gewoon kunnen bellen, berichten kunnen sturen en mooie foto’s kunnen maken. Houdt al deze doelen dan ook in je achterhoofd en vergeet deze niet mee te nemen bij de keuze voor een nieuw apparaat.

Houd rekening met de kwaliteit van het apparaat

Niet alle telefoons, tablets en computers zijn even goed. Sommige apparaat zijn van een hogere kwaliteit dan anderen. Ga van tevoren dus na hoe hoog de kwaliteit van jouw nieuwe apparaat moet zijn. Bij het bepalen van de kwaliteit kun je op een aantal zaken letten. Hieronder zijn een aantal van de meest belangrijke zaken weergegeven.

 • Hoe snel is de computer/tablet of telefoon? Hoe soepel gaat het scrollen en hoelang duurt het voordat hij doet wat je wil?
 • Hoe lang gaat de accu mee? Hoef je het apparaat maar één keer per dag op te laden of is hij na een paar uur al leeg?
 • Wat is de kwaliteit van het beeldscherm? Is alles duidelijk en helder of is het scherm onscherp?

Uiteraard kan het soms lastig zijn om bovenstaande dingen te bepalen. Dit is helemaal het geval als je er gewoonweg geen verstand van hebt. Gelukkig zijn er een heleboel winkels waar je apparaten kunt kopen. Hier werken mensen die wel verstand hebben van dit soort zaken en jou vaak maar al te graag helpen. Aarzel dan ook niet om hulp te vragen en laat je begeleiden bij de aanschaf van een nieuw apparaat.

Bepaal hoe lang je wil dat het apparaat minimaal meegaat

Zoals we al eerder hebben benoemd, kan de aanschaf van een nieuw apparaat een investering zijn. Bedenk dan ook goed hoe lang je wil dat het apparaat minimaal meegaat. Denk je dat je over een jaar al wel weer een nieuwe wil? Of hoop je hem zo lang mogelijk te kunnen gebruiken? Wanneer het eerste het geval is, hoeft de kwaliteit een stuk minder hoog te zijn dan wanneer je jarenlang met hetzelfde apparaat wil doen. Dit kan dan ook een belangrijk punt zijn bij de keuze voor een bepaald apparaat, mede doordat dit een groot verschil kan maken in de prijs die je er uiteindelijk voor gaat betalen.

Denk na over het geldbedrag dat je aan het apparaat wil besteden

De prijzen van smartphones, tablets en computers kunnen enorm uiteenlopen. Merken als Apple en Samsung vragen vaak veel hogere bedragen voor hun producten dan bijvoorbeeld Huawei of LG. Dus wat heb jij over voor een apparaat en wat vind jij echt te duur? Soms kan het handig zijn om dit van tevoren te bepalen. Op die manier hoef je al niet meer naar de duurdere opties te kijken en heb je een beter overzicht van jouw mogelijkheden.

Wil je altijd het nieuwste van het nieuwste? Dan zul je rekening moeten houden met hogere bedragen. Bedenk echter wel dat er ook prima goedkopere opties zijn. Kijk nog eens even goed naar de doelen en eisen die je hebt gesteld. Kom je een apparaat tegen die hieraan voldoet en die een stuk goedkoper is dan eventuele andere opties? Dan zou je voor die optie kunnen kiezen en misschien wel een hoop geld kunnen besparen.

blank

Vergeet niet om verschillende apparaten met elkaar te vergelijken

Je kunt wel meteen de eerste de beste smartphone, tablet of computer aanschaffen, maar dit is vaak niet verstandig. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden dat het onverstandig is om niet naar de verschillende opties te kijken. Misschien kom je een perfect apparaat tegen, maar is er ook zo’n zelfde apparaat met precies dezelfde functies voor een lagere prijs.

Om het nog even wat moeilijker te maken, kan precies hetzelfde apparaat ook nog eens in prijs verschillen bij verschillende aanbieders. De ene aanbieder kan een apparaat voor 500 euro aanbieden, terwijl een andere aanbieder dat voor 475 euro doet. Gelukkig zijn er vaak vergelijkingssites te vinden die jou precies vertellen welk apparaat je bij welke aanbieder voor welk bedrag kunt krijgen. Op die manier hoef je niet alle losse websites van verschillende aanbieders af om de goedkoopste optie te vinden.

Wanneer je al deze tips meeneemt tijdens de zoektocht naar een nieuwe smartphone, tablet of computer, is de kans groot dat jij een geschikt apparaat vindt en geen miskoop doet.

Algemene tips voor het gebruik van een smartphone, tablet en/of computer

Niet iedereen is gewend aan het gebruik van een smartphone, tablet of computer. Het heeft soms tijd nodig om hier vertrouwd mee te raken en het kan dan ook geen kwaad om hier wat tips voor te krijgen. Hieronder hebben wij per type apparaat een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tips voor het gebruik van een telefoon

 • Tip 1. Zorg ervoor dat jouw telefoon goed beveiligd is. Kies een veilige toegangscode en deel deze niet met iedereen. Op die manier kunnen anderen niet zomaar in jouw telefoon en zijn al je gegevens veilig.
 • Tip 2. Probeer jouw telefoon te updaten wanneer er een nieuwe update beschikbaar is. Wanneer je dit doet blijft jouw smartphone up-to-date en kun je gebruik maken van alle beschikbare functies.
 • Tip 3. Download naast een datingapp ook apps als WhatsApp en Facebook. Met deze apps kun je namelijk ook in contact komen met andere mensen, zoals vrienden, familie of een leuke date. Heb je namelijk een leuke match gevonden op een datingapp? Dan kun je nummers uitwisselen en af en toe kletsen via WhatsApp.
 • Tip 4. Maak regelmatig een reservekopie. Gaat jouw telefoon namelijk kapot of wordt hij gestolen? Dan kun je meestal jouw gegevens gemakkelijk overzetten naar een nieuwe telefoon.

Tips voor het gebruik van een tablet

 • Tip 1. Download alle apps die jij wil gebruiken op je tablet. Naast bankieren, kun je bijvoorbeeld ook spelletjes doen, lezen en films, series en andere video’s kijken op een tablet. Vaak heeft een tablet voldoende opslagruimte om deze apps te downloaden, zodat jij op elk moment kunt genieten van een spelletje, een boek, een krant, een video of zelfs een leuk gesprek met jouw date.
 • Tip 2. Maak wederom regelmatig een reservekopie, zodat jouw gegevens niet verloren gaan.

Tips voor het gebruik van een computer

 • Tip 1. Zorg ervoor dat jouw computer altijd geüpdatet is, zodat je gebruik kunt maken van de nieuwste beschikbare technologie en functies.
 • Tip 2. Sla geen onnodige bestanden op. Hoe voller het geheugen van een computer is, hoe langzamer hij wordt. Houdt af en toe een grote schoonmaak en gooi alle bestanden weg die je niet meer nodig hebt.
 • Tip 3. Gebruik de webcam om te videobellen met een familie lid. Zo is het mogelijk om persoonlijk contact te houden met je achterkleinzoon of achterkleindochter d.m.v. van een webcam.

Plaats een reactie

Beoordeling*