AHO achter-het-oor Hoortoestel: Lees onze ultieme gids

Laatst bijgewerkt: 12 april 2023

In dit artikel duiken we in de wereld van achter-het-oor (AHO) hoortoestellen. AHO-hoortoestellen zijn een veelvoorkomende en populaire oplossing voor mensen met gehoorverlies. Ze zijn discreet, comfortabel en geschikt voor bijna elk type gehoorverlies. Maar wat zijn hoortoestellen nu precies, en waarom zijn AHO-hoortoestellen zo belangrijk voor mensen met gehoorproblemen? Laten we dat samen ontdekken! 👂

Belang van hoortoestellen bij gehoorverlies

Gehoorverlies kan een grote impact hebben op het dagelijkse leven, waardoor communicatie en sociale interactie lastig worden. Hoortoestellen zijn een essentieel hulpmiddel om mensen met gehoorverlies weer te laten genieten van de geluiden om hen heen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. 😊

Wat zijn hoortoestellen?

Ontdek wat hoortoestellen zijn en hoe ze mensen met gehoorverlies helpen om beter te horen. We bespreken de definitie en het doel van toestellen, evenals de verschillende soorten die beschikbaar zijn.

Definitie en doel van hoortoestellen

Hoortoestellen zijn kleine elektronische apparaten die geluid versterken en doorgeven naar het oor. Ze helpen mensen met gehoorverlies beter te horen en communiceren in verschillende omgevingen, zoals thuis, op het werk of in sociale situaties. Hoortoestellen kunnen zowel het volume als de kwaliteit van het geluid verbeteren, waardoor het luisteren en begrijpen van spraak eenvoudiger wordt. 👌

Verschillende soorten hoortoestellen

Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen beschikbaar om tegemoet te komen aan de unieke behoeften en voorkeuren van elke persoon met gehoorverlies. 🌟 Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen:

Wat zijn AHO hoortoestellen?

AHO hoortoestellen, oftewel Achter-het-Oor toestellen, zijn een type gehoorapparaat dat zich achter de oorschelp bevindt en geluid versterkt voor mensen met gehoorverlies. Dit type toestel is populair vanwege zijn veelzijdigheid en geschiktheid voor bijna alle soorten gehoorverlies. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren en kunnen aangepast worden aan de individuele behoeften van de drager. 🌈

AHO hoortoestellen versus andere soorten hoortoestellen (in-het-oor, slangetje, etc.)

AHO hoortoestellen onderscheiden zich van andere soorten hoortoestellen op verschillende manieren:

 1. AHO versus in-het-oor (IHO) hoortoestellen: In tegenstelling tot AHO toestellen, worden IHO hoortoestellen volledig in de gehoorgang geplaatst. Hoewel ze minder zichtbaar zijn, zijn IHO-hoortoestellen meestal geschikt voor licht tot matig gehoorverlies en kunnen ze minder krachtige prestaties leveren dan AHO-toestellen.
 2. AHO versus luidspreker-in-het-oor (LIHO) hoortoestellen: LIHO hoortoestellen combineren kenmerken van zowel AHO- als IHO-toestellen. Ze hebben een dunne draad die het geluid van de behuizing achter het oor naar een kleine luidspreker in de gehoorgang leidt. Hoewel ze bijna onzichtbaar zijn, zijn LIHO-hoortoestellen geschikt voor een breed scala aan gehoorverlies, maar kunnen ze minder duurzaam zijn dan AHO-toestellen.

Belangrijkste voordelen van AHO hoortoestellen:

VoordelenAHO hoortoestellen
Comfortabele en veilige pasvorm
Geschikt voor diverse oorschelpen
Oplaadbare batterijen
Aanpasbaar aan verschillende geluidsomgevingen

Populaire merken en modellen van AHO hoortoestellen

Enkele populaire merken en modellen van AHO hoortoestellen zijn:

 1. Oticon: Oticon is een toonaangevend merk op het gebied van toestellen en biedt verschillende AHO-modellen, zoals de Oticon Opn en Oticon Xceed, die geavanceerde technologie en geluidsverwerking bieden voor betere spraakverstaanbaarheid.
 2. Phonak: Phonak is een ander populair merk dat toestellen aanbiedt. Hun Phonak Marvel en Phonak Paradise modellen zijn bekend om hun uitstekende geluidskwaliteit, connectiviteit en oplaadbare opties.
 3. Signia: Signia heeft een breed scala aan toestellen, zoals de Signia Motion en Signia Pure Charge&Go, die bekend staan om hun innovatieve technologieën, zoals bluetooth-connectiviteit en oplaadbare batterijen.

Werking van hoortoestellen achter het oor

Leer hoe AHO hoortoestellen werken, van de anatomie van het apparaat tot de belangrijkste onderdelen, zoals het oorstukje, de luidspreker, de microfoon en de versterker.

Stroomdiagram van de werking van een AHO hoortoestel:

graph LR A(Microfoon) --> B(Versterker) B --> C(Luidspreker) C --> D(Oorstukje) D --> E(Gehoorgang)

Anatomie van een AHO hoortoestel

Een AHO hoortoestel bestaat uit verschillende belangrijke onderdelen die samenwerken om geluid te versterken en naar het oor te sturen. Laten we deze onderdelen eens nader bekijken:

 1. Oorstukje: Het oorstukje is een klein, op maat gemaakt onderdeel dat in de gehoorgang past en het geluid van het hoortoestel naar het oor leidt. Het zorgt voor een comfortabele en veilige pasvorm en helpt om feedback (rondzingen) te voorkomen.
 2. Luidspreker: De luidspreker zet elektrische signalen om in geluidsgolven, die vervolgens via het oorstukje naar de gehoorgang worden gestuurd.
 3. Microfoon: De microfoon vangt omgevingsgeluiden op en zet deze om in elektrische signalen die naar de versterker worden gestuurd.
 4. Versterker: De versterker versterkt de elektrische signalen van de microfoon, zodat ze hoorbaar worden voor de gebruiker.
 5. Batterij: De batterij voorziet het hoortoestel van stroom. Er zijn zowel wegwerpbatterijen als oplaadbare opties beschikbaar.

Hoe werkt een achter-het-oor hoortoestel?

Dit gedeelte gaat dieper in op de werking van AHO hoortoestellen, met uitleg over hoe ze geluid versterken en doorgeven, en hoe ze zich aanpassen aan verschillende geluidsomgevingen.

Hoe AHO hoortoestellen geluid versterken en doorgeven

AHO hoortoestellen werken door geluiden uit de omgeving op te vangen met behulp van een microfoon. Deze geluiden worden omgezet in elektrische signalen die vervolgens worden versterkt door de versterker. De versterkte signalen worden omgezet in geluidsgolven door de luidspreker en via het oorstukje naar de gehoorgang gestuurd. Zo kunnen mensen met gehoorverlies beter horen en communiceren in verschillende omgevingen.

Hoe AHO hoortoestellen zich aanpassen aan verschillende geluidsomgevingen

Moderne AHO hoortoestellen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën die het mogelijk maken om zich automatisch aan te passen aan verschillende geluidsomgevingen. Ze kunnen bijvoorbeeld onderscheid maken tussen spraak en achtergrondgeluid, en zich aanpassen om spraak beter verstaanbaar te maken. Ook kunnen ze zich aanpassen aan veranderende luisteromstandigheden, zoals wanneer je van een rustige omgeving naar een lawaaierige plek gaat.

Oorstukje, pasvorm, comfort en kwaliteit van AHO hoortoestellen

Ontdek de vele voordelen van AHO hoortoestellen, zoals comfort, pasvorm, kwaliteit en aanpasbaarheid aan verschillende oorschelpen en gehoorverlies. De toestellen bieden verschillende voordelen op het gebied van pasvorm, comfort en geluidskwaliteit:

 1. Comfortabele en veilige pasvorm: AHO toestellen zijn ontworpen om comfortabel en veilig achter de oorschelp te zitten, met een oorstukje dat op maat is gemaakt voor de gehoorgang van de drager. Hierdoor blijven ze goed op hun plaats zitten, zelfs tijdens activiteiten zoals sporten of dansen.
 2. Maat gemaakt oorstukje voor optimaal comfort: Het op maat gemaakte oorstukje zorgt niet alleen voor een goede pasvorm, maar helpt ook om feedback te voorkomen en het geluid beter te isoleren. Dit leidt tot een betere luisterervaring en meer comfort voor de drager.

Vergelijking van AHO hoortoestellen met andere soorten toestellen:

KenmerkAHO toestellenIn-het-oor (IHO) toestellenSlangetje toestellen
Geschikt voor alle leeftijden
Geschikt voor alle gehoorverlies
Bijna onzichtbaar
Oplaadbare batterijen
Aanpasbaar aan diverse oorschelpen

Achter-het-oor gehoorapparaten

Lees meer over de bijna onzichtbare plaatsing van AHO oestellen achter het oor en hoe ze geschikt zijn voor alle leeftijden en vormen van gehoorverlies.

Bijna onzichtbaar achter het oor

Hoewel AHO gehoorapparaten groter zijn dan sommige andere typen, zoals in-het-oor toestellen, zijn ze nog steeds relatief onopvallend en discreet. Ze zijn ontworpen om nauw achter het oor te zitten en kunnen gemakkelijk worden verborgen door het haar of de contouren van het oor. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen, zodat je het hoortoestel kunt kiezen dat het beste bij je stijl en persoonlijkheid past.

Geschikt voor alle leeftijden en vormen van gehoorverlies

AHO hoortoestellen zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden, van kinderen tot ouderen, en kunnen worden aangepast om te helpen bij verschillende vormen van gehoorverlies. Of je nu mild, matig, ernstig of zelfs zeer ernstig gehoorverlies hebt, er is waarschijnlijk een hoortoestel dat bij je behoeften past.

Oplaadbaar en duurzaam

Kom meer te weten over de oplaadbare batterijen en duurzaamheid van AHO apparaten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen met een actieve levensstijl.

Oplaadbare batterijen voor AHO hoortoestellen

Veel AHO hoortoestellen zijn nu uitgerust met oplaadbare batterijen, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het regelmatig vervangen van wegwerpbatterijen. Oplaadbare AHO toestellen kunnen eenvoudig worden opgeladen met behulp van een oplaadstation, en veel modellen bieden een volledige dag luisterplezier met slechts één oplaadbeurt.

Duurzaamheid en levensduur van AHO hoortoestellen

AHO hoortoestellen staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en ontworpen om bestand te zijn tegen dagelijkse slijtage. Bovendien zijn sommige AHO toestellen water- en stofbestendig, waardoor ze beter bestand zijn tegen de elementen en geschikt zijn voor actieve levensstijlen.

Geschiktheid van AHO hoortoestellen

Lees over hoe AHO hoortoestellen geschikt zijn voor verschillende vormen van gehoorverlies, waaronder geleidend, perceptief en gemengd gehoorverlies.

Hoortoestellen zijn geschikt voor verschillende vormen van gehoorverlies

Er zijn drie hoofdtypen gehoorverlies: geleidend, perceptief en gemengd. AHO hoortoestellen zijn geschikt voor de behandeling van de meest voorkomende vormen van gehoorverlies en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de drager.

 1. Geleidend gehoorverlies: Dit type gehoorverlies wordt veroorzaakt door problemen in het buiten- of middenoor, zoals een oorontsteking of een geperforeerd trommelvlies. AHO toestellen kunnen helpen bij het versterken van geluiden en het verbeteren van de gehoorkwaliteit voor mensen met geleidend gehoorverlies.
 2. Perceptief gehoorverlies: Perceptief gehoorverlies treedt op wanneer er schade is aan het binnenoor of de gehoorzenuw. Dit is het meest voorkomende type gehoorverlies en kan het gevolg zijn van veroudering, blootstelling aan hard geluid of genetische factoren. AHO toestellen kunnen effectief zijn bij het behandelen van perceptief gehoorverlies door geluiden te versterken en de gehoorkwaliteit te verbeteren.
 3. Gemengd gehoorverlies: Gemengd gehoorverlies is een combinatie van geleidend en perceptief gehoorverlies. AHO apparaten kunnen ook worden gebruikt om dit type gehoorverlies te behandelen en het gehoor te verbeteren.

AHO hoortoestellen geschikt voor diverse oorschelpen

Ontdek hoe AHO hoortoestellen zich aanpassen aan de individuele oorschelp en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor mensen met smalle gehoorgangen.

Aanpassing aan de individuele oorschelp

AHO toestellen zijn ontworpen om zich aan te passen aan de unieke vorm van de oorschelp van elke persoon. Het oorstukje wordt op maat gemaakt, zodat het comfortabel en veilig in de gehoorgang past. Hierdoor kunnen AHO toestellen effectief zijn voor mensen met verschillende oorschelpvormen en -groottes.

AHO hoortoestellen voor mensen met smalle gehoorgangen

Mensen met smalle gehoorgangen kunnen soms problemen ondervinden bij het dragen van in-het-oor hoortoestellen, omdat deze direct in de gehoorgang worden geplaatst. AHO toestellen zijn een uitstekend alternatief voor mensen met smalle gehoorgangen, omdat ze achter het oor worden gedragen en het geluid via een oorstukje naar de gehoorgang wordt geleid.

Conclusie over AHO hoortoestellen

In de conclusie vatten we de voordelen van AHO toestellen samen en benadrukken we het belang van het kiezen van het juiste hoortoestel voor het individu. We bespreken ook hoe de toestellen geschikt zijn voor een breed scala aan gehoorverlies en oorschelpen.

Samenvatting van de voordelen van AHO hoortoestellen

AHO toestellen bieden verschillende voordelen voor mensen met gehoorverlies:

 1. Geschikt voor alle leeftijden en vormen van gehoorverlies
 2. Comfortabele en veilige pasvorm
 3. Oplaadbare en duurzame opties
 4. Aanpasbaar aan individuele oorschelpen en smalle gehoorgangen
 5. Geavanceerde technologieën voor betere geluidskwaliteit en aanpassing aan verschillende geluidsomgevingen

Het belang van het kiezen van het juiste hoortoestel voor het individu

Elke persoon met gehoorverlies heeft unieke behoeften, en het is belangrijk om een hoortoestel te kiezen dat goed aansluit bij jouw gehoorverlies, levensstijl en persoonlijke voorkeuren. AHO hoortoestellen zijn een veelzijdige en effectieve optie die geschikt is voor een breed scala aan gehoorverlies en oorschelpen.

Als u overweegt een hoortoestel aan te schaffen, is het essentieel om u goed te informeren over de verschillende opties en het juiste toestel voor uw behoeften te kiezen. AHO hoortoestellen zijn een populaire en veelzijdige keuze, maar er zijn ook andere soorten hoortoestellen beschikbaar. Om u te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing, raden we u aan onze uitgebreide aankoopgids voor hoortoestellen te raadplegen op Seniorenkeuze, waar u alles te weten komt over de verschillende soorten hoortoestellen, hun voor- en nadelen en tips voor het kiezen van het perfecte hoortoestel voor uw situatie.

AHO hoortoestellen geschikt voor een breed scala aan gehoorverlies en oorschelpen

Samenvattend zijn AHO hoortoestellen een uitstekende keuze voor mensen met verschillende vormen van gehoorverlies en oorschelpen. Ze bieden comfort

Plaats een reactie

Beoordeling*