Aankoopadvies mobiele telefoon voor 50-plussers en senioren – 2024

Laatst bijgewerkt: 11 april 2023

Mobiele telefoons zijn allang niet meer alleen voor de jongeren onder ons. Tegenwoordig heeft bijna elke Nederlander wel een telefoon, dus ook 50-plussers en senioren. Uiteraard betekent dit niet dat elke mobiele telefoon voor iedereen geschikt is. De één kan beter overweg met een Samsung, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een iPhone. Ook voor 50-plussers en senioren is de ene meer geschikt dan de andere. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo’n mobiele telefoon? Wij geven je graag wat aankoopadvies voor een mobiele telefoon voor 50-plussers en senioren.

Denk goed na over het doel van de mobiele telefoon

Denk eerst eens na over de reden waarom je een mobiele telefoon aan wil schaffen. Is dit omdat je altijd bereikbaar wil zijn of ben je echt van plan om hem te gebruiken voor het sturen van berichten, het spelen van spelletjes en het surfen op internet? Wanneer je alleen hoeft te bellen heb je aan een goedkope telefoon vaak al genoeg. Wil je echter gebruik maken van veel andere opties, dan is een wat duurdere mobiele telefoon misschien een betere keuze. Denk dus goed na over waar je hem precies voor nodig hebt. Deze informatie kun je namelijk goed gebruiken als basis voor jouw keuze voor een nieuwe telefoon.

Kies gewoon eens voor een maatje groter

Mobiele telefoons zijn er in enorm veel verschillende maten. Dit komt vooral doordat het ene moment een kleine telefoon hip is en het andere moment een grote. Gelukkig zijn er mede hierom genoeg grote telefoons op de markt te vinden. Een grote telefoon is dan ook vaak een stuk geschikter voor 50-plussers en senioren dan een kleine telefoon. Laten we eerlijk zijn: de ogen gaan vaak steeds meer achteruit en hierdoor zijn kleine lettertjes nu eenmaal ook steeds minder goed te lezen.

Om te voorkomen dat het lettertype zo groot is dat er maar één letter tegelijkertijd op je scherm past, kun je beter voor een wat grotere mobiele telefoon kiezen. Hij is misschien wat lastiger in je broekzak te stoppen, maar hij is wel een stuk eenvoudiger in gebruik. Zo hoef je niet constant een leesbril bij te hebben en kun je op elk moment de berichten lezen die je van andere mensen hebt ontvangen.

Houdt rekening met de grootte van de toetsen

Je hebt telefoons met fysieke toetsen, maar tegenwoordig hebben steeds meer mobiele telefoons een touchscreen. Dit houdt in dat je door te tikken op het scherm je telefoon kunt bedienen en berichten kunt typen. Sommige mensen hebben wat dikkere vingers, waardoor het lastig kan zijn om de berichten te typen. Om te voorkomen dat je uren bezig bent met één berichtje, is het verstandig om rekening te houden met de grootte van de toetsen op de telefoon. Misschien vindt je fysieke toetsen fijner, maar de modernere telefoons zijn er in steeds grotere exemplaren, waardoor ook het typen op een touchscreen een stuk eenvoudiger wordt. Ga dus niet voor een hele smalle, kleine telefoon, want dan wordt het typen waarschijnlijk lastig. Hoe groter de telefoon, hoe groter de toetsen vaak zijn. Probeer een telefoon dan ook eerst even uit in de winkel vóórdat je hem aanschaft.

Ga voor een overzichtelijke mobiele telefoon met eenvoudige menu’s

Sommige telefoons hebben zoveel functies en menu’s dat je gewoonweg de bomen door het bos niet meer ziet. Vaak zijn een heleboel van deze functies en menu’s ook niet nodig, waardoor het soms veel makkelijker kan. Ga op zoek naar een mobiele telefoon die overzichtelijk is en eenvoudige menu’s bevat. Er zijn speciale senioren smartphones beschikbaar die dit dan ook zo overzichtelijk en eenvoudig mogelijk houden. Wanneer een telefoon aan deze voorwaarden voldoet, is hij zeer gemakkelijk te gebruiken en verhoogt dit de gebruiksvriendelijkheid van het toestel.

Probeer geen fortuin kwijt te zijn aan een mobiele telefoon en vergelijk goed

Er zijn werkelijk zo veel telefoons op de markt, dat er vaak meerdere mobiele telefoons zijn die aansluiten bij jouw wensen. Koop niet de eerste de beste telefoon die je aanspreekt, maar kijk eens goed rond. Door de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken, zorg je ervoor dat de kans klein is dat je te veel betaald voor een mobiele telefoon. Er zijn over het algemeen zeer betaalbare opties te vinden, maar een merknaam maakt soms dat mensen meer overhebben voor een telefoon. Hierdoor zijn bijvoorbeeld iPhones in verhouding tot veel andere telefoonmerken een stuk duurder. Maakt het jou niet uit van welk merk jouw telefoon is? Dan kun je ook voor een goedkopere optie gaan die jou precies dezelfde mogelijkheden aanbiedt als de wat duurdere opties.

Neem eens een kijkje op senioren-smartphone.nl

Er zijn websites die zich richten op het beschikbaar stellen van mobiele telefoons voor senioren. Eén van deze websites is senioren-smartphone.nl. Op deze website worden verschillende senioren smartphones aangeboden. De toestellen worden ontwikkeld met behulp van de feedback die men verkrijgt van de doelgroep. Senioren hebben namelijk vaak andere eisen dan jongeren of mensen tussen de dertig en de vijftig.

Senioren-smartphone.nl heeft een eigen software en ondersteuning ontwikkeld die beide zijn toegepast op zowel hun smartphones als hun tablets. Deze software zorgt ervoor dat de toestellen niet meer onnodig ingewikkeld zijn en een stabiele werking hebben. Ook de helpdesk, het kennisportaal en de overzichtelijke handleidingen maken het gebruik van een mobiele telefoon voor senioren een stuk aangenamer en zorgen ervoor dat senioren ook nog eens aan hun digivaardigheden kunnen werken. Hierdoor wordt het omgaan met een smartphone of tablet nog eens extra makkelijk. Neem dan ook zeker eens een kijkje op hun website, want misschien zit er in hun assortiment wel een mobiele telefoon voor jou tussen.

blank

Conclusie

Er zijn gelukkig voldoende mogelijkheden voor senioren om een mobiele telefoon te vinden die aansluit bij hun wensen. Vaak zijn eenvoudige en wat grotere telefoons de beste optie. Wanneer je een geschikte telefoon aanschaft kun je eenvoudig in contact blijven met anderen, allerlei informatie opzoeken op het internet en leuke spelletjes spelen. Aarzel dan ook niet om hulp te vragen bij de aanschaf of om een website als senioren-smartphone.nl te raadplegen. Door goed te vergelijken en duidelijk jouw prioriteiten op een rijtje te hebben is het vinden van een geschikte mobiele telefoon zo gedaan.

Plaats een reactie

Beoordeling*