Onvergetelijke vakantie in Normandië: onze top 10 must-see tips

Laatst bijgewerkt: 13 april 2023

🌟 Welkom in Normandië 🌟

Normandië, gelegen in het noordwesten van Frankrijk, is een betoverende en historisch rijke regio die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Met zijn prachtige stranden, indrukwekkende krijgsgeschiedenis, adembenemende natuurreservaten en charmante dorpjes is Normandië de perfecte bestemming voor een onvergetelijke vakantie.

In dit artikel nemen we je mee op een reis door deze fascinerende regio, waar je de hoogtepunten en verborgen schatten van Normandië zult ontdekken. 🏰🌊🍏

blank

Top 10 Hoogtepunten van Normandië: Ontdek de Beste Bezienswaardigheden in Deze Betoverende Regio 🇫🇷

Normandië is een fascinerende regio in Frankrijk, vol met geschiedenis, natuurlijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden. In dit artikel presenteren we de top 10 hoogtepunten van Normandië in een handige tabel, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je tijdens je vakantie niet mag missen. Lees verder om meer te ontdekken over deze prachtige bestemming en gebruik onze tabel als leidraad voor een onvergetelijke reis.

Tabel: Top 10 Hoogtepunten van Normandië

NummerHoogtepuntBeschrijving
1Stranden van Deauville en DieppePrachtige zandstranden en gezellige badplaatsen
2Mont-Saint-MichelIconisch eiland met een indrukwekkende abdij
3D-Day StrandenBelangrijke historische locaties uit WOII
4NatuurreservatenAdembenemende natuurgebieden om te verkennen
5Honfleur en DeauvilleCharmante stadjes met pittoreske havens
6Kasteel van CaenImposant kasteel met een rijke geschiedenis
7GivernyBetoverende tuinen en Monet's woonplaats
8Calvados en CiderProef de lokale dranken en gastronomie
9Varen en WatersportAvontuurlijke activiteiten aan de kust
10Dieppe en zijn KasteelLevendige stad met cultuur en geschiedenis
We hopen dat deze tabel met de top 10 hoogtepunten van Normandië je helpt bij het plannen van je vakantie in deze betoverende regio. Gebruik de tabel als leidraad om je reisroute samen te stellen en geniet van alles wat Normandië te bieden heeft. Vergeet niet om ook het volledige artikel te lezen voor meer gedetailleerde informatie over elk hoogtepunt en tips voor een onvergetelijke reis. Veel plezier in Normandië!

🔍 Overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Normandië 🔍

In dit artikel krijg je een uitgebreid overzicht van alles wat Normandië te bieden heeft. We beginnen met de prachtige stranden, waar je kunt genieten van zeevruchten en ontspannen aan de kust. Vervolgens duiken we in de rijke geschiedenis van Normandië, met bezoeken aan Mont-Saint-Michel, Rouen en de beroemde D-Day-stranden. Natuurliefhebbers zullen genieten van de vele natuurreservaten en wandelmogelijkheden, terwijl cultuurliefhebbers zich kunnen verliezen in de charmante steden Honfleur en Deauville.

Ook de kastelen van Caen en Dieppe zullen we verkennen, evenals de betoverende tuinen en kunstgalerijen van Giverny. En natuurlijk mag een bezoek aan Normandië niet voorbijgaan zonder te proeven van de lokale gastronomie, zoals Calvados, cider en heerlijke zeevruchten. Ten slotte zullen we ons avontuur afsluiten met varen en watersporten langs de kust en een bezoek aan het levendige Dieppe. Bereid je voor op een reis vol prachtige ontdekkingen en onvergetelijke ervaringen! 🌳🎨🍷

Dus pak je koffers, want we nemen je mee op een virtuele tour door Normandië, waarbij we al deze geweldige bezienswaardigheden en activiteiten in detail zullen bespreken. Aan het einde van dit artikel heb je een goed beeld van wat je kunt verwachten tijdens jouw vakantie in deze prachtige Franse regio. 🧳📸✨

De Prachtige Stranden van Normandië 🏖️

Ontspannen aan de Stranden van Deauville en Dieppe

Normandië staat bekend om zijn prachtige stranden en pittoreske kustplaatsen. Twee van de meest populaire strandbestemmingen zijn Deauville en Dieppe.

Stranden-Dieppe
Stranden Dieppe
 • Deauville is een chique badplaats die vaak de bijnaam "Parel van de Normandische Kust" krijgt. Hier vind je een breed zandstrand met kleurrijke parasols, elegante strandhuisjes en de beroemde houten promenade "Les Planches". Deauville is ook bekend om zijn luxe hotels, winkels en casino's, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel strandliefhebbers als cultuurliefhebbers. 🛍️🌴
 • Dieppe, gelegen aan de Albastkust, is een levendige havenstad met een rijk maritiem erfgoed. Het kiezelstrand van Dieppe is een favoriete plek voor zowel lokale bewoners als toeristen. Je kunt er heerlijk zonnebaden, zwemmen en zelfs vliegeren. Bovendien biedt het strand een prachtig uitzicht op de kliffen en het kasteel van Dieppe, dat hoog boven de stad uittorent. 🏰🌊

Wandelen langs de indrukwekkende Kliffen

De Normandische kust staat niet alleen bekend om zijn mooie stranden, maar ook om zijn indrukwekkende kliffen. Een van de meest spectaculaire plekken om de kliffen te bewonderen, is de klif van Étretat. Deze krijtrotsen, die uit de zee oprijzen, zijn een inspiratiebron geweest voor talloze schilders, schrijvers en fotografen. Er zijn verschillende wandelpaden langs de kliffen, waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten op de kustlijn en de omringende natuur. 🚶‍♂️🌅

Genieten van Zeevruchten in pittoreske Vissersdorpjes 🦞🍽️

De kust van Normandië is bezaaid met charmante vissersdorpjes waar je kunt genieten van heerlijke zeevruchten en verse vis. Enkele van de meest bekende dorpjes zijn Honfleur, Trouville-sur-Mer en Barfleur.

 • Honfleur is een schilderachtig havenstadje met geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en een mooie oude haven. Hier kun je genieten van verse oesters, mosselen, kreeft en andere zeevruchten in een van de vele restaurants langs de kade.
 • Trouville-sur-Mer, gelegen naast Deauville, is een gezellige badplaats met een levendige vissershaven. Je kunt er de dagelijkse vangst zien binnenkomen en zelfs direct aan de kade genieten van vers gevangen vis en schaaldieren.
 • Barfleur, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, is een klein vissersdorpje met een rijke geschiedenis en een pittoreske haven. Hier kun je genieten van heerlijke zeevruchten in lokale eetgelegenheden, terwijl je uitkijkt over de haven en de kleurrijke vissersboten.

Historische monumenten: Mont-Saint-Michel en Rouen 🏛️

Mont-Saint-Michel: Een iconisch meesterwerk

Mont-Saint-Michel is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende en iconische bezienswaardigheden van Normandië. Dit middeleeuwse klooster, dat bovenop een rotsachtig eiland uitrijst, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Mont-Saint-Michel is een UNESCO-werelderfgoed en wordt ook wel het "Wonder van het Westen" genoemd.

De geschiedenis van Mont-Saint-Michel gaat terug tot de 8e eeuw, toen de aartsengel Michaël verscheen aan Aubert, bisschop van Avranches, en hem opdroeg een kerk op het eiland te bouwen. Sindsdien is het eiland uitgegroeid tot een belangrijk bedevaartsoord en een centrum van religieuze en culturele betekenis.

Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel

Enkele hoogtepunten van Mont-Saint-Michel zijn:

 1. De abdij van Mont-Saint-Michel: een prachtig voorbeeld van gotische architectuur, met een fascinerende geschiedenis en een prachtig uitzicht op de omgeving.
 2. De middeleeuwse straatjes en steegjes: een doolhof van geplaveide straatjes met charmante vakwerkhuizen, winkeltjes en restaurants.
 3. Het museum over de geschiedenis van Mont-Saint-Michel: een interessante tentoonstelling over de bouw, het leven en de geschiedenis van dit unieke monument.

Rouen: Een stad vol geschiedenis en architectuur 🌆

Rouen, de hoofdstad van Normandië, is een stad met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Rouen is vooral bekend om zijn indrukwekkende gotische kathedraal, die tot de hoogste ter wereld behoort. De stad is ook beroemd als de plaats waar Jeanne d'Arc in 1431 op de brandstapel werd gezet.

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rouen zijn:

 1. De Notre-Dame kathedraal: een gotisch meesterwerk met prachtige gebrandschilderde ramen en een indrukwekkende voorgevel. De kathedraal is meerdere keren geschilderd door de beroemde impressionistische schilder Claude Monet.
 2. Het Gros-Horloge: een prachtige astronomische klok uit de 14e eeuw, gelegen in een prachtig belfort.
 3. Het Palais de Justice: een indrukwekkend gotisch gebouw dat ooit het parlement van Normandië huisvestte. Het is nu een gerechtsgebouw.
 4. De vakwerkhuizen: Rouen staat bekend om zijn charmante vakwerkhuizen, die dateren uit de middeleeuwen. De meest bekende is La Maison dite de la Salle des Procureurs, gelegen in de Rue Saint-Romain. 5. De kerk van Saint-Maclou: een prachtig voorbeeld van flamboyante gotische architectuur met een opvallend houten portaal en een indrukwekkend interieur.
 5. Het Jeanne d'Arc Historial: een museum gewijd aan het leven en de nalatenschap van Jeanne d'Arc, met interactieve tentoonstellingen en historische artefacten.

Oad reizen logo
Oad Reizen

Expert in vakanties

 • Busreizen
 • Rondreizen
 • Vliegvakanties
 • Wandel & Fiets vakanties

Krijgsgeschiedenis en D-Day Stranden 🎖️

Bezoek de D-Day Stranden

De kust van Normandië speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name tijdens de geallieerde invasie op D-Day, 6 juni 1944. De D-Day stranden zijn tegenwoordig belangrijke historische bezienswaardigheden waar je de moed en opofferingen van de soldaten kunt herdenken die voor de vrijheid hebben gevochten.

Er zijn vijf belangrijke D-Day stranden:

 1. Utah Beach: het meest westelijke van de vijf stranden, waar Amerikaanse troepen landden.
 2. Omaha Beach: het beroemdste en bloedigste van de D-Day stranden, waar Amerikaanse troepen zware verliezen leden.
 3. Gold Beach: een van de twee Britse stranden, waar troepen landden en de stad Arromanches bevrijdden.
 4. Juno Beach: het Canadese strand, waar Canadese en Britse troepen succesvol de Atlantikwall doorbraken.
 5. Sword Beach: het meest oostelijke strand, waar Britse en Franse commando's landden en de stad Ouistreham bevrijdden.

Langs de kust zijn er verschillende musea, monumenten en begraafplaatsen te bezoeken, die een eerbetoon vormen aan de geallieerde troepen en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Het Caen Memorial Museum 🏛️

Het Caen Memorial Museum is een van de meest indrukwekkende en uitgebreide musea over de Tweede Wereldoorlog in Normandië. Het museum biedt een uitgebreid overzicht van de oorlog, met speciale aandacht voor de Slag om Normandië en de D-Day invasie.

Enkele hoogtepunten van het Caen Memorial Museum zijn:

 1. De permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog: een indrukwekkend overzicht van de gebeurtenissen die tot de oorlog hebben geleid, de belangrijkste veldslagen en de nasleep van het conflict.
 2. De D-Day en Slag om Normandië tentoonstelling: een gedetailleerde weergave van de voorbereidingen, landingen en gevechten die plaatsvonden in Normandië in de zomer van 1944.
 3. De Galerij van Nobelprijswinnaars voor de Vrede: een eerbetoon aan degenen die zich hebben ingezet voor vrede en verzoening na de oorlog.
 4. De Amerikaanse Tuin: een rustige en reflecterende buitenruimte gewijd aan de Amerikaanse soldaten die in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.

Bayeux-tapijt: een middeleeuws meesterwerk 🎨

Het Bayeux-tapijt is een prachtig geborduurd wandtapijt uit de 11e eeuw, dat de gebeurtenissen rond de Normandische verovering van Engeland in 1066 vertelt. Het tapijt is meer dan 70 meter lang en bevat gedetailleerde afbeeldingen van de slag bij Hastings en andere belangrijke gebeurtenissen. Het Bayeux-tapijt is te bezichtigen in het Bayeux Museum en is een fascinerend stukje geschiedenis en kunst, dat een uniek inzicht biedt in het leven en de cultuur van de middeleeuwen.

Natuurreservaten en Wandelen in Normandië 🌳🚶‍♀️

Verken de indrukwekkende Natuurreservaten

Normandië heeft een aantal prachtige natuurreservaten waar je kunt genieten van de ongerepte natuur en een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Enkele van de meest indrukwekkende natuurreservaten in Normandië zijn:

 1. Marais Vernier: een uitgestrekt moerasgebied met unieke planten- en diersoorten, zoals otters en talloze watervogels.
 2. La Suisse Normande: een prachtig heuvelachtig gebied met diepe valleien, steile kliffen en snelstromende rivieren. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, kajakkers en natuurliefhebbers.
 3. Les Caps et Marais d'Opale: een uniek kustgebied met hoge kliffen, zandduinen en uitgestrekte moerassen, waar je zeehonden, zeevogels en wilde orchideeën kunt spotten.

Wandelen en Paardrijden door het Normandische platteland 🏇🌄

Normandië
Normandië

Naast de prachtige kust en natuurreservaten, biedt het Normandische platteland tal van mogelijkheden voor wandelen en paardrijden. De regio heeft een uitgebreid netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden en ruiterpaden, die je door glooiende heuvels, weelderige weiden, dichte bossen en schilderachtige dorpjes leiden.

Enkele van de beste wandel- en paardrijroutes in Normandië zijn:

 1. De GR21: een langeafstandswandelpad dat de Albastkust volgt, van Le Tréport tot Le Havre. Onderweg kom je langs indrukwekkende kliffen, charmante kustdorpjes en prachtige zandstranden.
 2. De GR223: ook bekend als het "Douanierspad", dit wandelpad volgt de kust van Cotentin, van de Mont-Saint-Michel tot aan Cherbourg. Het pad biedt adembenemende uitzichten op de kust, de Kanaaleilanden en het omliggende landschap.
 3. De Haras du Pin: een beroemd nationaal stoeterijcentrum in Normandië, waar je kunt paardrijden door prachtige bossen en glooiende heuvels, en de prachtige architectuur van het centrum kunt bewonderen. 4. De Vallée de la Vire: een schilderachtige vallei met de rivier de Vire als middelpunt, waar je kunt genieten van rustige wandelingen en fietstochten door het groene landschap en traditionele Normandische dorpjes.

De Charme van Honfleur en Deauville 🎨🏖️

Honfleur: Een schilderachtig havenstadje ⚓

Honfleur is een charmant havenstadje gelegen aan de monding van de Seine, waar de rivier uitmondt in het Kanaal. Honfleur is bekend om zijn pittoreske oude haven, die door de eeuwen heen veel schilders, zoals Claude Monet en Eugène Boudin, heeft geïnspireerd. De smalle geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en levendige terrasjes geven het stadje een romantische en authentieke sfeer.

Enkele hoogtepunten van Honfleur zijn:

 1. Le Vieux Bassin: de oude haven van Honfleur, omringd door kleurrijke en historische huizen, is een van de meest gefotografeerde plekken in Normandië.
 2. De Sainte-Catherine kerk: een unieke houten kerk gebouwd in de 15e eeuw, met een indrukwekkend houten interieur en een losstaande klokkentoren.
 3. Het Eugène Boudin Museum: een kunstmuseum gewijd aan de werken van de impressionistische schilder Eugène Boudin, die in Honfleur werd geboren, en andere kunstenaars uit de regio.
 4. De Jardin des Personnalités: een rustig park met beelden van beroemde personen die verbonden zijn met Honfleur, zoals de componist Erik Satie en de ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain.

Deauville: De Parel van de Normandische Kust 🏖️

Deauville staat bekend als de "Koningin van de Normandische badplaatsen" en is een elegante en mondaine badplaats aan de Côte Fleurie. Deauville is geliefd om zijn prachtige zandstranden, luxueuze villa's, chique boetieks en prestigieuze paardenraces. De stad heeft een rijke geschiedenis en heeft door de jaren heen veel beroemde gasten aangetrokken, waaronder filmsterren, schrijvers en aristocraten.

Enkele van de belangrijkste attracties in Deauville zijn:

 1. Les Planches: de beroemde houten promenade langs het strand van Deauville, waar je kunt flaneren met uitzicht op de zee en de kleurrijke parasols op het strand.
 2. Deauville-La Touques renbaan: een van de meest prestigieuze renbanen in Frankrijk, waar je kunt genieten van spannende paardenraces en elegante evenementen.
 3. De Villa Strassburger: een prachtige Belle Époque villa, gebouwd in 1907, die je kunt bezoeken voor een glimp van de glamour en rijkdom van het vroegere Deauville. 4. Het Casino Barrière: een luxueus casino met speeltafels, gokautomaten en een stijlvolle bar, waar je kunt genieten van een avondje uit in een verfijnde sfeer.

Het Kasteel van Caen en andere Historische Bouwwerken 🏰

Het indrukwekkende Kasteel van Caen

Het Kasteel van Caen is een van de grootste middeleeuwse forten in Europa en werd gebouwd in de 11e eeuw door Willem de Veroveraar. Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad, waaronder een koninklijke residentie, een militaire basis en een gevangenis. Tegenwoordig herbergt het kasteel enkele belangrijke musea en is het een belangrijke toeristische attractie in Caen.

Enkele hoogtepunten van het Kasteel van Caen zijn:

Kasteel van Caen
Kasteel van Caen
 1. Het Musée des Beaux-Arts: een kunstmuseum met een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen uit de middeleeuwen tot de moderne tijd.
 2. Het Musée de Normandie: een museum gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Normandië, met artefacten en tentoonstellingen over de prehistorie, de Romeinse tijd en het middeleeuwse leven.
 3. De Saint-Georges kerk: een gotische kerk uit de 14e eeuw, gelegen binnen de muren van het kasteel, met prachtige gebrandschilderde ramen en een indrukwekkend orgel.
 4. De wallen en torens: een wandeling langs de oude verdedigingsmuren en torens van het kasteel biedt een prachtig uitzicht op Caen en het omliggende landschap.

Andere historische bouwwerken om te verkennen

Naast het Kasteel van Caen zijn er in Normandië tal van andere indrukwekkende historische bouwwerken te ontdekken, die een bezoek meer dan waard zijn:

 1. De Abbaye aux Hommes: een prachtige romaanse abdij in Caen, gesticht door Willem de Veroveraar in de 11e eeuw, waar je de indrukwekkende Saint-Étienne kerk en de prachtige kloostergangen kunt bewonderen.
 2. De Abbaye aux Dames: een zusterabdij van de Abbaye aux Hommes, opgericht door Mathilde van Vlaanderen, de vrouw van Willem de Veroveraar. De abdij is een prachtig voorbeeld van romaanse en gotische architectuur, met de sierlijke kerk van La Trinité en een vredige tuin.
 3. Het Château de Falaise: het geboortekasteel van Willem de Veroveraar, gelegen in het stadje Falaise. Het kasteel biedt een fascinerend inzicht in het leven van de Normandische heersers en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving vanaf de verdedigingsmuren.
 4. Het Château de Harcourt: een middeleeuws kasteel met een prachtige 13e-eeuwse donjon en een uniek arboretum met meer dan 450 soorten bomen en struiken. Het kasteel en het arboretum zijn perfect voor een ontspannen wandeling in een sfeervolle, historische omgeving.

De Tuinen en Kunstgalerijen van Giverny 🌸🎨

De betoverende Tuinen van Giverny

Tuinen van Giverny
Tuinen van Giverny

Giverny is een klein dorp in Normandië dat wereldberoemd is geworden dankzij de prachtige tuinen en het huis van de impressionistische schilder Claude Monet. De tuinen van Giverny zijn een levend kunstwerk, met een overvloed aan kleurrijke bloemen, weelderige planten en schilderachtige vijvers die Monet inspireerden tot enkele van zijn meest geliefde schilderijen.

De tuinen van Giverny bestaan uit twee delen: de Clos Normand en de waterlelietuin. De Clos Normand is een traditionele Franse bloementuin met bloemperken, pergola's en rozenbogen. De waterlelietuin, geïnspireerd door Japanse tuinen, is beroemd om zijn vijvers met waterlelies en de iconische groene brug.

Kunstgalerijen en het huis van Monet

Naast de betoverende tuinen biedt Giverny ook een aantal interessante kunstgalerijen en het voormalige huis van Claude Monet, dat nu een museum is. Enkele van de hoogtepunten zijn:

 1. Het huis van Claude Monet: het charmante roze huis waar Monet meer dan 40 jaar woonde en werkte. Het huis is zorgvuldig gerestaureerd en ingericht met meubels, kunstwerken en persoonlijke voorwerpen van de kunstenaar. In het huis zijn onder meer Monets atelier, slaapkamer en keuken te bezichtigen.
 2. Het Musée des Impressionnismes: een museum gewijd aan het impressionisme en de kunstenaars die in Giverny en de omliggende regio hebben gewerkt. Het museum heeft een gevarieerde collectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken en organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.
 3. De Galerie Claude Monet: een kunstgalerij gevestigd in een prachtig vakwerkhuis, waar je reproducties van Monets beroemdste werken kunt bewonderen en kopen, evenals werken van andere lokale kunstenaars.
 4. Atelier Terra Viva: een keramiekatelier en galerie waar je handgemaakte keramische objecten, geïnspireerd door de natuur en de tuinen van Giverny, kunt bewonderen en aanschaffen.

Een bezoek aan Giverny is een betoverende ervaring, waarbij je wordt ondergedompeld in de wereld van Claude Monet en het impressionisme. De prachtige tuinen, het charmante huis en de inspirerende kunstgalerijen maken Giverny tot een onvergetelijke bestemming voor kunst- en natuurliefhebbers.

Busreis Invasiestranden van Normandië

Beleef de wereldgeschiedenis op een indrukwekkende manier


Busreis Invasiestranden van Normandië
Busreis Invasiestranden van Normandië

Hoogtepunten

- Pegasus Bridge met museum
- Invasiestranden Sword, Juno en Gold
- Arromanches met landingmuseum
- Kustbatterij Longues-sur-Mer
- Omaha Beach
- Pointe du Hoc
- Duitse begraafplaats La Cambe
- Sainte-Mère-Église met museum
- Utah Beach
- Saint-Lambert-sur-Dive


Calvados, Cider en de Gastronomie van Normandië 🍏🍽️

Proef de heerlijke Calvados en Cider

Normandië staat bekend om zijn appelproductie en de traditionele dranken die daaruit voortkomen: cider en calvados. Cider is een licht alcoholische, sprankelende drank gemaakt van gefermenteerd appelsap, terwijl calvados een sterke appelbrandewijn is, gedestilleerd uit cider en gerijpt in eiken vaten. Beide dranken zijn diepgeworteld in de Normandische cultuur en traditie en vormen een essentieel onderdeel van de lokale gastronomie.

Er zijn tal van ciderboerderijen en calvadosdistilleerderijen in Normandië waar je deze heerlijke dranken kunt proeven en meer te weten kunt komen over de productie ervan. Enkele populaire plekken om te bezoeken zijn:

 1. La Maison du Calvados et des Produits Normands: een winkel en proeflokaal in Honfleur waar je een breed scala aan calvados, cider en andere Normandische producten kunt proeven en kopen.
 2. Calvados Boulard: een beroemde calvadosdistilleerderij in Coquainvilliers, waar je kunt leren over het productieproces van calvados en genieten van proeverijen van verschillende soorten en leeftijden.
 3. Cidrerie et Distillerie La Pommeraie: een familiebedrijf in het hart van de Pays d'Auge, waar je kunt zien hoe cider en calvados op traditionele wijze worden geproduceerd en genieten van een proeverij in een sfeervolle omgeving.

Genieten van de lokale gastronomie

De gastronomie van Normandië is rijk en gevarieerd, met een overvloed aan verse, lokale ingrediënten zoals zeevruchten, zuivelproducten en appels. Enkele van de heerlijke specialiteiten die je kunt proeven tijdens je bezoek aan Normandië zijn:

 1. Camembert: een romige, zachte kaas uit het dorp Camembert, die wereldberoemd is om zijn karakteristieke smaak en textuur.
 2. Oesters: Normandië is een belangrijke producent van oesters, en het proeven van verse oesters in een kustrestaurant of bij een lokale markt is een must voor zeevruchtenliefhebbers.
 3. Tarte Normande: een heerlijke appeltaart met een vleugje calvados en een romige vulling, die perfect is als dessert of bij de koffie.
 4. Andouille de Vire: een gerookte varkensworst uit de stad Vire, die vaak wordt geserveerd met aardappelpuree en een rijke saus.
 5. Coquilles Saint-Jacques: sint-jakobsschelpen zijn een populaire zeevrucht in Normandië en worden vaak bereid met een romige saus, zoals de klassieke "Coquilles Saint-Jacques à la Normande" met witte wijn, room en champignons.

De lokale markten zijn ook een geweldige plek om de smaken van Normandië te ontdekken en verse, lokale producten te kopen. In bijna elke stad of dorp vind je wel een markt waar je kunt genieten van kleurrijke groenten en fruit, geurige kazen, verse vis en andere lekkernijen.

Vakantie in Normandië
Vakantie in Normandië

Varen en Watersport in Normandië ⛵🌊

Ontdek de kust per boot

De kust van Normandië is perfect voor zeil- en bootliefhebbers, met zijn lange zandstranden, indrukwekkende kliffen en schilderachtige havens. Er zijn tal van mogelijkheden om de kust per boot te verkennen, van zeiltochten en rondvaarten tot kajakken en kanoën.

Enkele populaire boottochten en zeilervaringen in Normandië zijn:

 1. Zeiltochten rond Mont-Saint-Michel: geniet van een uniek perspectief op dit iconische monument door een zeiltocht te maken in de Baai van Mont-Saint-Michel.
 2. Rondvaarten langs de Alabaster Coast: ontdek de prachtige witte kliffen en schilderachtige dorpjes van de Alabaster Coast tijdens een ontspannen rondvaart.
 3. Kajakken in de Baai van Veys: peddel door de rustige wateren van de Baai van Veys en ontdek de rijke flora en fauna van dit beschermde natuurgebied.
 4. Rondvaart door de haven van Le Havre: verken de historische en moderne architectuur van de haven van Le Havre tijdens een rondvaart langs de kades en dokken.

Watersporten voor avonturiers

Voor degenen die op zoek zijn naar wat meer avontuur, biedt Normandië een breed scala aan watersporten en activiteiten. Van surfen en kitesurfen tot zeekajakken en duiken, er is voor elk wat wils.

Enkele spannende watersporten en activiteiten die je kunt proberen in Normandië zijn:

 1. Surfen en kitesurfen: de stranden van Normandië zijn ideaal voor surfen en kitesurfen, met consistente golven en wind. Populaire surfspots zijn onder andere Étretat, Trouville-sur-Mer en Omaha Beach.
 2. Zeekajakken: verken de indrukwekkende kliffen en verborgen grotten van de Normandische kust tijdens een zeekajaktocht. Populaire locaties voor zeekajakken zijn onder andere Dieppe, Fécamp en de Alabaster Coast.
 3. Stand-up paddleboarding (SUP): een rustige en ontspannen manier om de kust en rivieren van Normandië te verkennen, geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus. Populaire plekken voor SUP zijn onder andere Deauville, Honfleur en de Seine-vallei.
 4. Duiken: ontdek de onderwaterwereld van de Normandische kust, met zijn rijke zeeleven en talrijke scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Populaire duiklocaties zijn onder andere Cherbourg, Dieppe en Courseulles-sur-Mer.

Het levendige Dieppe en zijn Kasteel 🏰

Dieppe: Een stad vol geschiedenis en cultuur

Dieppe, gelegen aan de Alabaster Coast, is een levendige havenstad met een rijke geschiedenis en cultuur. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Normandië, van de Vikingen tot de Tweede Wereldoorlog. Dieppe is ook bekend om zijn kiezelstranden, de indrukwekkende kliffen en de charmante, met kasseien geplaveide straatjes.

Tijdens een bezoek aan Dieppe kun je een aantal interessante bezienswaardigheden en activiteiten ontdekken, zoals:

 1. Het strand van Dieppe: ontspan op het kiezelstrand en geniet van het prachtige uitzicht op de kliffen en de jachthaven.
 2. De Saint-Jacques kerk: een prachtig voorbeeld van gotische architectuur, met zijn indrukwekkende gebrandschilderde ramen en rijke geschiedenis.
 3. Het Estran Cité de la Mer: een interactief maritiem museum waar je alles kunt leren over de zee, de visserij en de scheepvaartgeschiedenis van Dieppe.
 4. De markt van Dieppe: bezoek de kleurrijke markt op zaterdagochtend en proef lokale producten zoals kaas, vis en verse groenten.

Het Kasteel van Dieppe: Kunst en geschiedenis

Het Kasteel van Dieppe, gebouwd in de 14e eeuw, is een imposant bouwwerk dat trots uitkijkt over de stad en de zee. Het kasteel herbergt tegenwoordig het Museum van Dieppe, met een indrukwekkende collectie kunstwerken en historische voorwerpen.

Tijdens een bezoek aan het Kasteel van Dieppe kun je onder andere de volgende hoogtepunten ontdekken:

 1. De kunstcollectie: het museum beschikt over een uitgebreide collectie schilderijen en beeldhouwwerken, waaronder werken van bekende kunstenaars zoals Georges Braque en Auguste Renoir.
 2. De ivoorsnijkunst: Dieppe was ooit een belangrijk centrum voor de ivoorindustrie, en het museum herbergt een indrukwekkende collectie ivoorsnijwerken en -sculpturen.
 3. De maritieme geschiedenis: leer meer over de rijke scheepvaartgeschiedenis van Dieppe, van de Vikingen tot de moderne tijd, met exposities over de visserij, de zeevaart en de oorlogen.
 4. Het kasteel zelf: bewonder de indrukwekkende architectuur van het kasteel, met zijn ronde torens, kantelen en prachtige uitzichten op de stad en de zee.

Andere geweldige vakantiebestemmingen in Frankrijk 🇫🇷

Naast Normandië zijn er nog tal van andere prachtige vakantiebestemmingen in Frankrijk die perfect zijn voor vakanties. Hier is een kort overzicht van 13 andere locaties die je kunt overwegen voor je volgende Vakantie in Frankrijk zijn:

 • Parijs: Bezoek de iconische hoofdstad van Frankrijk, met zijn wereldberoemde bezienswaardigheden, musea en gastronomische hoogstandjes.
 • Aquitanië: Met zijn prachtige stranden, glooiende heuvels en wereldberoemde wijngaarden is Aquitanië een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en wijnkenners.
 • Loire-vallei: Bezoek de betoverende kastelen en wijngaarden in deze prachtige regio, die ook wel de 'tuin van Frankrijk' wordt genoemd.
 • Ardèche: Deze streek staat bekend om zijn indrukwekkende natuur, grotten en outdooractiviteiten zoals kanoën en wandelen.
 • Provence: Ontdek de charmante dorpjes, lavendelvelden en zonnige kust van deze iconische regio in Zuid-Frankrijk.
 • Jura: Geniet van de prachtige meren, watervallen en bossen in dit natuurgebied, dat ook bekend staat om zijn heerlijke kazen en wijnen.
 • Auvergne: Bewonder de vulkanische landschappen, uitgestrekte bossen en historische dorpjes in dit bijzondere gebied in het hart van Frankrijk.
 • Vogezen: Verken de dichte bossen, uitgestrekte meren en indrukwekkende bergtoppen in deze adembenemende regio in het noordoosten van Frankrijk.
 • Bourgondië: Proef de wereldberoemde wijnen en ontdek charmante wijndorpen en historische steden in deze schilderachtige regio.
 • Dordogne: Duik in de geschiedenis met prehistorische grotten, schilderachtige valleien en prachtige kastelen in deze betoverende streek.
 • Bretagne: Ontdek de ruige kustlijn, mysterieuze staande stenen en Keltische invloeden in deze unieke regio in het noordwesten van Frankrijk.
 • Franse Alpen: Geniet van adembenemende berglandschappen, uitstekende skigebieden en gezellige bergdorpjes in dit populaire gebied voor outdoorliefhebbers.
 • Franse Pyreneeën: Verken de indrukwekkende bergen, meren en rivieren in deze regio, die zowel in de zomer als in de winter tal van activiteiten biedt.

Oad reizen logo
Oad Reizen

Expert in vakanties

 • Busreizen
 • Rondreizen
 • Vliegvakanties
 • Wandel & Fiets vakanties

Conclusie

Terugblik op de hoogtepunten van Normandië

Normandië is een regio met een rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en een levendige cultuur. Van de prachtige stranden en indrukwekkende kliffen tot de historische monumenten en charmante dorpjes, er is voor ieder wat wils in deze veelzijdige regio. Enkele hoogtepunten die je tijdens je bezoek aan Normandië niet mag missen zijn:

 1. De prachtige stranden van Deauville en Dieppe.
 2. Historische monumenten zoals Mont-Saint-Michel en Rouen.
 3. De D-Day stranden en de rijke krijgsgeschiedenis van de regio.
 4. Natuurreservaten en wandelmogelijkheden in het Normandische platteland.
 5. De charmante stadjes Honfleur en Deauville.
 6. Het indrukwekkende Kasteel van Caen en andere historische bouwwerken.
 7. De betoverende tuinen van Giverny en de kunstgalerijen gewijd aan Monet.
 8. De heerlijke Calvados en cider, en de gastronomie van Normandië.
 9. Watersporten en varen langs de Normandische kust.
 10. Het levendige Dieppe en zijn imposante kasteel.

Tips voor een onvergetelijke vakantie in Normandië

 1. Plan je reis van tevoren en zorg dat je voldoende tijd hebt om de hoogtepunten van de regio te ontdekken.
 2. Huur een auto om de regio op eigen tempo te verkennen en geniet van de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.
 3. Probeer de lokale gerechten en specialiteiten, zoals de heerlijke zeevruchten, kazen en Calvados.
 4. Bezoek zowel de bekende bezienswaardigheden als de verborgen parels van Normandië, zoals de kleinere dorpjes en minder bekende stranden.
 5. Bereid je voor op wisselvallig weer en zorg dat je altijd een regenjas of paraplu bij je hebt.

Voor meer informatie en tips over Normandië, kun je een bezoek brengen aan de officiële toeristenpagina van Normandië: Normandie Tourisme.

We hopen dat deze gids je inspireert om Normandië te ontdekken en te genieten van alles wat deze prachtige regio te bieden heeft. Bon voyage!

Plaats een reactie

Beoordeling*