Welke soorten hoortoestellen en gehoorapparaten passen bij jou?

Laatst bijgewerkt: 17 april 2023

Hoortoestellen spelen een belangrijke rol in het leven van veel mensen met gehoorverlies. Ze verbeteren de kwaliteit van leven door het gehoor te versterken en communicatie te vergemakkelijken. Het kiezen van het juiste hoortoestel is cruciaal, omdat het aanzienlijk kan bijdragen aan hoe goed je met anderen kunt communiceren en genieten van het leven. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten hoortoestellen, hun voor- en nadelen, en geven we je tips om het beste hoortoestel te kiezen dat bij jou past. 🎧

Hoortoestellen: een kort overzicht

In dit gedeelte duiken we in de wereld van hoortoestellen! 🌍 We bespreken de geschiedenis en ontwikkeling van hoortoestellen en de technologieën die erin worden gebruikt. Bovendien zullen we de verschillende soorten apparaten op de markt verkennen, zodat je een beter beeld krijgt van de opties die voor jou beschikbaar zijn. Lees verder om meer te weten te komen over deze fascinerende en levensveranderende apparaten!

Geschiedenis en ontwikkeling van hoortoestellen

Hoortoestellen bestaan al sinds de oudheid, maar de eerste elektronische apparaten werden pas in de 20e eeuw ontwikkeld. Door de jaren heen zijn toestellen geëvolueerd van grote, opvallende apparaten naar compacte, bijna onzichtbare toestellen. De technologie is ook aanzienlijk verbeterd, met geavanceerde digitale verwerking, draadloze connectiviteit en andere handige functies.

Technologieën die in hoortoestellen worden gebruikt

De belangrijkste technologieën in moderne type hoortoestellen zijn digitale signaalverwerking, microfoons, luidsprekers en batterijen. Digitale signaalverwerking verbetert de geluidskwaliteit en helpt om achtergrondgeluiden te verminderen. Microfoons vangen geluiden op en luidsprekers zetten deze om in hoorbaar geluid. Batterijen zorgen voor de nodige energie om het apparaat te laten werken.

De verschillende soorten gehoorapparaten op de markt

Er zijn veel verschillende modellen en soorten gehoorapparaten beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Twee van de meest voorkomende typen zijn Achter-het-Oor (AHO) en In-het-Oor (IHO) hoortoestellen. In de volgende secties bespreken we deze twee categorieën in meer detail.

Achter-het-oor (AHO) gehoorapparaten

In dit gedeelte richten we ons op achter-het-oor (AHO) gehoorapparaten! 👂 We leggen uit wat AHO gehoorapparaten zijn en bespreken de voor- en nadelen ervan. Ook kijken we naar de geschiktheid van AHO gehoorapparaten voor verschillende gehoorverliesniveaus. Tot slot zullen we de verschillende soorten oorstukjes verkennen en hun gebruik. Ben je benieuwd of AHO gehoorapparaten geschikt zijn voor jou? Lees dan snel verder!

Wat zijn achter-het-oor gehoorapparaten?

AHO gehoorapparaten zijn de meest voorkomende hoorapparaten. Ze bestaan uit een behuizing die achter het oor wordt gedragen en een slangetje dat het geluid naar een oorstukje in de gehoorgang leidt. De behuizing bevat de elektronica, de batterij, de microfoon en de luidspreker.

Achter-het-oor AHO hoortoestel
Achter-het-oor AHO hoortoestel

Voordelen en nadelen van Achter Het Oor gehoorapparaten

De voordelen van AHO gehoorapparaten zijn onder andere hun grotere formaat, wat het gemakkelijker maakt om ze te hanteren en de batterij te vervangen. Ze bieden ook krachtigere geluidsversterking, wat ze geschikt maakt voor mensen met ernstig gehoorverlies.

Nadelen zijn onder andere dat ze zichtbaarder zijn dan sommige andere soorten hoortoestellen en dat ze gevoeliger kunnen zijn voor windgeruis en achtergrondgeluiden.

AHO gehoorapparaten voor verschillende gehoorverlies niveaus

AHO gehoorapparaten zijn geschikt voor alle niveaus van gehoorverlies, van licht tot zeer ernstig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en met diverse functies, zodat je het juiste toestel kunt kiezen dat bij jouw gehoorverlies en persoonlijke voorkeuren past.

Oorstukjes: de verschillende soorten en hun gebruik

Oorstukjes zijn een belangrijk onderdeel van AHO gehoorapparaten, omdat ze het geluid van het toestel naar de gehoorgang leiden. Er zijn verschillende soorten oorstukjes, zoals standaard oorstukjes, op maat gemaakte oorstukjes en open oorstukjes. Het juiste oorstukje hangt af van jouw gehoorverlies, de vorm van je oor en je persoonlijke voorkeuren.

Pro tip:
Vraag je audicien om advies bij het kiezen van het juiste oorstukje voor jouw situatie. Hij of zij kan je helpen de beste keuze te maken op basis van jouw behoeften en comfort.

 

In-het-oor (IHO) hoortoestellen

In dit gedeelte gaan we in op in-het-oor (IHO) hoortoestellen! 🎧 We leggen uit wat IHO hoortoestellen zijn en bespreken de voor- en nadelen ervan. Ook kijken we naar de geschiktheid van IHO hoortoestellen voor verschillende gehoorverliesniveaus. Daarnaast zullen we de verschillende IHO subtypes verkennen, zoals CIC (compleet-in-het-kanaal) en IIC (onzichtbaar-in-het-kanaal) toestellen. Ben je nieuwsgierig of IHO hoortoestellen de juiste keuze zijn voor jou? Blijf lezen om erachter te komen!

Wat zijn in-het-oor hoortoestellen?

In-het-oor hoortoestellen zijn kleiner dan AHO hoortoestellen en worden volledig in de gehoorgang of oorschelp gedragen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende subtypes, zoals compleet-in-het-kanaal (CIC) en onzichtbaar-in-het-kanaal (IIC) hoortoestellen. IHO hoortoestellen zijn over het algemeen minder zichtbaar dan AHO hoortoestellen en kunnen bijna onopgemerkt gedragen worden.

Voordelen en nadelen van in-het-oor hoortoestellen

Voordelen van IHO hoortoestellen zijn hun discreet en comfortabel ontwerp, wat ze aantrekkelijk maakt voor mensen die zich zorgen maken over het uiterlijk van hun hoortoestel. Bovendien kunnen ze beter bestand zijn tegen windgeruis dan AHO hoortoestellen.

Nadelen zijn onder andere dat ze over het algemeen minder krachtige geluidsversterking bieden dan AHO hoortoestellen, waardoor ze minder geschikt zijn voor mensen met ernstig gehoorverlies. Bovendien kunnen hun kleine formaat en batterijen het lastiger maken om ze te hanteren en de batterijen te vervangen.

IHO hoortoestellen voor verschillende gehoorverlies niveaus

IHO hoortoestellen zijn geschikt voor mensen met mild tot matig gehoorverlies. Ze zijn meestal niet krachtig genoeg voor ernstig of zeer ernstig gehoorverlies.

Welke soorten hoortoestellen en gehoorapparaten passen bij jou?
Welke soorten hoortoestellen en gehoorapparaten passen bij jou?

IHO subtypes: CIC (compleet-in-het-kanaal), IIC (onzichtbaar-in-het-kanaal) en anderen

Er zijn verschillende subtypes van IHO hoortoestellen, waaronder CIC en IIC hoortoestellen. CIC hoortoestellen zijn klein en zitten diep in de gehoorgang, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn. IIC hoortoestellen zijn nog kleiner en worden nog dieper in de gehoorgang geplaatst, waardoor ze volledig onzichtbaar zijn. Andere subtypes zijn Halfschelp (HS) en Volledige schelp (VS) toestellen, die in de oorschelp worden gedragen.

CIC en IIC hoortoestellen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een discreet hoortoestel, maar ze zijn misschien niet geschikt voor iedereen, omdat ze beperktere geluidsversterking bieden en niet altijd comfortabel zijn voor mensen met nauwe of bochtige gehoorgangen. HS en VS hoortoestellen zijn groter en zichtbaarder, maar kunnen krachtigere geluidsversterking bieden en geschikt zijn voor mensen met ernstiger gehoorverlies.

👂 Het is belangrijk om te onthouden dat de beste keuze voor jou afhangt van jouw gehoorverlies, de vorm van je oor, je levensstijl en je persoonlijke voorkeuren. Raadpleeg een audicien om de beste optie voor jou te bepalen. 😊

Vergelijking tussen AHO en IHO hoortoestellen

Nu je weet wat AHO en IHO hoortoestellen zijn, vraag je je misschien af welke het beste bij jou past. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee, en jouw keuze zal afhangen van je persoonlijke voorkeuren, levensstijl en de aard van je gehoorverlies. In dit gedeelte zullen we de belangrijkste verschillen tussen AHO en IHO hoortoestellen bespreken en factoren om te overwegen bij het kiezen tussen deze twee typen. 🤔

Belangrijkste verschillen tussen AHO en IHO

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen AHO en IHO hoortoestellen. AHO hoortoestellen worden achter het oor gedragen en hebben een slangetje dat het geluid naar een oorstukje in de gehoorgang leidt. IHO hoortoestellen worden volledig in de gehoorgang gedragen en zijn doorgaans discreter dan AHO toestellen.

AHO hoortoestellen zijn meestal krachtiger en kunnen een groter bereik van gehoorverlies aan. Ze zijn ook beter geschikt voor mensen met chronische oorinfecties, omdat ze de gehoorgang niet blokkeren. IHO toestellen zijn discreter, maar kunnen beperkter zijn in termen van geluidsversterking en mogelijk niet geschikt zijn voor mensen met ernstig gehoorverlies.

Vergelijking tussen AHO en IHO hoortoestellen

EigenschapAHO HoortoestellenIHO Hoortoestellen
PlaatsingAchter het oorIn het oor
ZichtbaarheidMinder discreetDiscreter
GehoorverliesGeschikt voor licht tot ernstig gehoorverliesGeschikt voor licht tot matig gehoorverlies
OnderhoudGemakkelijkerMoeilijker
FunctiesMeer geavanceerde functiesBeperkter in functies
Chronische oorinfectiesBeter geschiktMinder geschikt

Factoren om te overwegen bij het kiezen tussen AHO en IHO

Bij het kiezen tussen AHO en IHO hoortoestellen zijn er verschillende factoren die je moet overwegen:

 1. Gehoorverlies: AHO hoortoestellen zijn over het algemeen beter geschikt voor mensen met ernstig gehoorverlies, terwijl IHO hoortoestellen geschikt zijn voor mensen met licht tot matig gehoorverlies.
 2. Comfort: IHO toestellen kunnen comfortabeler zijn voor sommige mensen omdat ze minder zichtbaar zijn en minder gewicht op het oor leggen. Anderen geven misschien de voorkeur aan AHO toestellen omdat ze niet in de gehoorgang hoeven te worden geplaatst.
 3. Onderhoud: AHO hoortoestellen zijn vaak gemakkelijker te onderhouden dan IHO hoortoestellen omdat ze minder gevoelig zijn voor oorsmeerophoping.
 4. Functies: AHO toestellen hebben meestal meer geavanceerde functies en connectiviteitsopties dan IHO hoortoestellen vanwege hun grotere formaat.

Voordelen en nadelen van AHO en IHO hoortoestellen

AHO HoortoestellenIHO Hoortoestellen
✅ VoordelenKrachtiger, geschikt voor ernstig gehoorverlies, gemakkelijker te onderhouden, meer functiesDiscreter, comfortabeler, lichter
❌ NadelenMinder discreet, groterMinder geschikt voor ernstig gehoorverlies, beperkter in functies, moeilijker te onderhouden

Persoonlijke voorkeuren en levensstijl

Tot slot is het belangrijk om jouw persoonlijke voorkeuren en levensstijl in overweging te nemen bij het kiezen tussen AHO en IHO hoortoestellen. Overweeg hoe belangrijk discretie voor jou is, evenals het comfort en gemak van het dagelijkse gebruik van het hoortoestel. Het is altijd een goed idee om beide typen toestellen uit te proberen tijdens een proefperiode om te bepalen welke het beste bij jou past. 😊

Moderne hoortoestellen en technologieën

De technologie in hoortoestellen heeft de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt, met geavanceerde functies en connectiviteitsopties die het leven met gehoorverlies gemakkelijker en aangenamer maken. In dit gedeelte zullen we enkele van de nieuwste hoortoesteltechnologieën en innovatieve merken en modellen bespreken, zoals de Widex Moment en andere baanbrekende opties. 🚀

Widex Moment: wat maakt het uniek?

De Widex Moment is een revolutionair hoortoestel dat bekend staat om zijn ongelooflijk natuurlijke geluidskwaliteit. Dit wordt bereikt door de gepatenteerde "ZeroDelay" technologie, die de verwerkingssnelheid van het geluidssignaal drastisch verhoogt. Hierdoor ervaren gebruikers minder vervorming en een meer natuurlijke luisterervaring. Het toestel is zowel in AHO als IHO varianten verkrijgbaar en biedt geavanceerde connectiviteitsopties zoals directe streaming vanaf smartphones.

Enkele populaire hoortoestelmerken en hun innovaties

MerkModelInnovaties en Functies
WidexMomentZeroDelay technologie, natuurlijke geluidskwaliteit, connectiviteit
PhonakMarvelAutoSense OS 3.0, uitstekende geluidskwaliteit, connectiviteit, oplaadbaar
OticonOpn SOpen Sound Navigator, directe streaming, oplaadbaar
SigniaXperienceYourSound technologie, gepersonaliseerde luisterervaring, connectiviteit, oplaadbaar

Andere innovatieve hoortoestelmerken en -modellen

Naast de Widex Moment zijn er nog veel andere innovatieve hoortoestellen op de markt, zoals:

 1. Phonak Marvel: Een geavanceerd hoortoestel dat bekend staat om zijn uitstekende geluidskwaliteit, connectiviteit en oplaadbare opties. Phonak Marvel maakt gebruik van AutoSense OS 3.0, een geavanceerd besturingssysteem dat zich automatisch aanpast aan verschillende luisteromgevingen.
 2. Oticon Opn S: Dit hoortoestel maakt gebruik van de "Open Sound Navigator" technologie, die gebruikers in staat stelt om zich te concentreren op specifieke geluidsbronnen, terwijl ze toch bewust blijven van de omgeving. Het toestel biedt ook directe streaming en oplaadbare opties.
 3. Signia Xperience: Deze hoortoestellen beschikken over "YourSound" technologie, die de luisterervaring personaliseert op basis van de bewegingen, activiteiten en akoestische omgeving van de gebruiker. Ze bieden ook oplaadbare opties en directe smartphone-connectiviteit.

Geavanceerde functies en connectiviteitsopties

Moderne hoortoestellen bieden een breed scala aan geavanceerde functies en connectiviteitsopties, zoals:

 1. Directe streaming: Hiermee kunnen gebruikers telefoongesprekken, muziek en andere media rechtstreeks van hun smartphone naar hun hoortoestellen streamen.
 2. Oplaadbare batterijen: Veel apparaten bieden nu oplaadbare opties, waardoor het vervangen van kleine, onhandige batterijen overbodig wordt.
 3. Tinnitus-ondersteuning: Sommige apparaten hebben ingebouwde tinnitus-ondersteuningsfuncties, zoals geluidsgeneratoren of ontspanningsprogramma's om het ongemak van tinnitus te verminderen.
 4. Automatische aanpassingen: Geavanceerde hoortoestellen kunnen zich automatisch aanpassen aan verschillende luisteromgevingen, waardoor de gebruiker minder handmatige aanpassingen hoeft te maken.
 5. Water- en stofbestendigheid: Veel moderne hoortoestellen zijn ontworpen om beter bestand te zijn tegen water en stof, wat de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het apparaat ten goede komt.

Het juiste hoortoestel kiezen: stappen en tips

Het kiezen van het juiste toestel kan een ontmoedigende taak zijn, maar met de juiste begeleiding en informatie wordt het proces een stuk eenvoudiger. In dit gedeelte bespreken we de stappen die je moet volgen en geven we tips om het juiste hoortoestel voor jou te vinden. 👍

Het belang van een gehoortest

Een gehoortest is de eerste stap om te bepalen of je een hoorapparaat nodig hebt en welk type het beste bij jou past. Een gehoortest kan worden uitgevoerd door een audicien of KNO-arts en zal de aard en ernst van je gehoorverlies nauwkeurig vaststellen.

Professioneel advies en begeleiding

Het is belangrijk om professioneel advies en begeleiding te krijgen bij het kiezen van een hoortoestel. Een audicien of KNO-arts kan je helpen bij het selecteren van het juiste hoortoestel op basis van je gehoorverlies, levensstijl en persoonlijke voorkeuren.

Proefperiode en aanpassingen

Veel audiciens bieden een proefperiode aan, zodat je het hoortoestel kunt uitproberen voordat je tot aankoop overgaat. Dit geeft je de mogelijkheid om te bepalen of het apparaat comfortabel is en goed werkt in verschillende luisteromgevingen. Tijdens de proefperiode kan de audicien ook aanpassingen maken aan het hoortoestel om de geluidskwaliteit en het comfort te verbeteren.

Kosten en vergoedingen

Hoortoestellen kunnen variëren in prijs, afhankelijk van het merk, model en de functies. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het kiezen van een hoortoestel, maar ook om te informeren naar mogelijke vergoedingen of financiële hulp van je zorgverzekeraar.

Conclusie

In dit artikel hebben we de verschillende soorten hoortoestellen besproken, evenals de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van het juiste hoortoestel voor jou. Het is essentieel om professioneel advies te krijgen en gebruik te maken van een proefperiode om ervoor te zorgen dat je het beste hoortoestel voor jouw behoeften en levensstijl vindt. Onthoud dat het kiezen van het juiste hoortoestel een belangrijke stap is in het verbeteren van jouw levenskwaliteit en communicatie met de mensen om je heen. Dus aarzel niet om actie te ondernemen en het leven met beter gehoor te omarmen! 😃

Plaats een reactie

Beoordeling*